Jaap Staal wint het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2013


Foto's van het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2013

Zaterdag 12 januari is in "De Infirmerie" het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2013 gehouden.

Afgelopen weekend was het weer feest bij Het Houten Paard. Van heinde en ver kwamen er schakers naar Brielle om deel te nemen aan ons inmiddels overbekende Nieuwjaars toernooi. Al op vrijdagmiddag hoorde je op de radio filemeldingen richting onze mooie vestingstad. Schakers uit Groningen, Zwolle en nog veel meer vergelegen steden kwamen naar onze schaakvereniging om deel te nemen aan ons toernooi. Op vrijdagavond kwamen er al veel schakers sfeer proeven en of kennis maken met onze leden tijdens onze clubavond.
Veel van de deelnemers aan het toernooi, schaken bij de internet schaaksite Helena-Schaken. Op deze site kun je naast het spelen van een potje schaak ook in een chatroom met elkaar van gedachten wisselen en dat wordt ook erg veel gedaan. Om ook eens in het echt met elkaar kennis te maken, grijpen deze schakers ons toernooi aan om elkaar eens te kunnen ontmoeten.
Dit is voor de Helena-Schaken site de reden geweest om ons te sponsoren.

Op zaterdag was het dan ook een geweldige sfeer toen al deze mensen elkaar nu eens in de ogen konden kijken. Deze goede sfeer is de hele dag niet meer verdwenen.
Opmerkingen als goh, ik had je me heel anders voorgesteld waren niet van de lucht. Nadat de schakers zich hadden ingeschreven en ze waren voorzien van een kopje koffie door onze geweldige dames, Anneke en Rita, die de hele dag achter de bar hebben gestaan, werd door onze wedstrijdleider Ruud Bosch een indeling gemaakt voor de 1e ronde. Het is verrassend hoe snel een zeer grote drukte ineens veranderd in een hevig nadenkende massa. Ik zal U niet vermoeien met onderlinge resultaten tijdens de wedstrijden maar het was een gegeven dat er best wel gelijk al verbazende partijen van een hoog niveau werden gespeeld. Om 12:30 was er de lunch. Broodjes belegd met ei, ham, kaas en kroketten, de verrukkelijke soep gemaakt door Cees Beye, de melk etc. etc. vonden gretig aftrek.Ik kan U verzekeren dat ik niemand heb gehoord die niet tevreden was met onze lunch. Mijn dank gaat dan ook uit naar de vrijwillige hulp van onze Infirmerie dames die de broodjes hebben klaargemaakt.

Na de lunch hebben we nog 6 rondjes geschaakt en konden we de toernooiwinnaars bekend maken. De lijsten staan onderaan dit verslag. Vreemde namen zult U denken. De meeste spelers bij de schaaksite spelen onder een nickname en wij hebben gemeend dat we juist die namen ook moesten handhaven in ons toernooi.
Na het toernooi werd het nog heel gezellig tijdens ons diner die we hadden georganiseerd. Restaurant Lotus had bij ons in de Infirmerie een heerlijk lopend buffet verzorgd, waar iedereen met smaak van heeft zitten te eten.
Onder het genot van een drankje een beetje muziek werd het na het diner nog heel gezellig. Afspraken werden er gemaakt om op ons volgende toernooi op 31 augustus tijdens de Burchtfeesten te Oostvoorne ook weer aanwezig te zijn.
Terugkijkend op ons toernooi kunnen we alleen maar concluderen dat alle 39 deelnemers eigenlijk de winnaars zijn geweest deze dag. Iedereen heeft een hele gezellige dag meegemaakt.

Dick Kegge (hhpjl)

De uiteindelijke winnaars waren:

Heren
1. Jaap Staal
2. Krachtwerper (Jos Kruidenier)
3. Butchy48 (Rob)

Dames
1. Vademecum (Ineke)
2. Elele (Elly van der Wallen)

SwissMaster Tabellen van het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2013