Vincent Geerlings wint het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2014


Foto's van het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2014

Zaterdag 11 januari is in "De Infirmerie" het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2014 gehouden.

Afgelopen weekend was het weer feest bij Het Houten Paard. Van heinde en ver kwamen er schakers naar Brielle om deel te nemen aan ons inmiddels overbekende Nieuwjaars toernooi. Al op vrijdagmiddag hoorde je op de radio filemeldingen richting onze mooie vestingstad. Schakers uit BelgiŽ, Noord-Holland, Limburg, Overijssel en eigenlijk uit zowat alle provincies van Nederland, kwamen naar onze schaakvereniging om deel te nemen aan ons toernooi. Opnieuw was schaakvereniging de Penning uit Rozenburg weer met een groot aantal schakers aanwezig. Op vrijdagavond kwamen er al schakers sfeer proeven en of kennis maken met onze leden tijdens onze clubavond.
Veel van de deelnemers aan het toernooi, schaken bij de internet schaaksite Helena-Schaken. Op deze site kun je naast het spelen van een potje schaak ook in een chatroom met elkaar van gedachten wisselen en dat wordt ook erg veel gedaan. Om ook eens in het echt met elkaar kennis te maken, grijpen deze schakers ons toernooi aan om elkaar eens te kunnen ontmoeten. Dit is voor de Helena-Schaken site de rede geweest om ons te sponsoren.

Op zaterdag was het dan ook een geweldige sfeer toen al deze mensen elkaar nu eens in de ogen konden kijken. Deze goede sfeer is de hele dag niet meer verdwenen. Opmerkingen als goh, ik had je me heel anders voorgesteld waren niet van de lucht. Nadat de schakers zich hadden ingeschreven en ze waren voorzien van een kopje koffie door onze geweldige dames, Anneke en Rita, die de hele dag achter de bar hebben gestaan, werd door onze wedstrijdleider Ruud Bosch een indeling gemaakt voor de 1e ronde. Het blijft verrassend hoe snel een zeer grote drukte ineens veranderd in een hevig nadenkende massa. Ik zal U niet vermoeien met onderlinge resultaten tijdens de wedstrijden maar het was een gegeven dat er best wel gelijk al verbazende partijen van een hoog niveau werden gespeeld. Een aantal schakers hadden nog nooit met een schaakklok gespeeld. Dat dit extra belastend is voor sommigen bleek onder andere toen onze deelnemer Maarten vertelde na zijn partij: "Goh ik stond een dame en een stuk voor, kijk ik op de klok, zie ik dat ik nog maar 3 minuten had voor de rest van de partij. Stom, stom, stom, daarna was ik zo zenuwachtig dat ik toch nog verloor."

Om 12:30 uur was er de lunch. Broodjes belegd met ei, ham, kaas en kroketten, de verrukkelijke soep gemaakt door Cees Beije, de melk etc. etc. vonden gretig aftrek. Ik kan U verzekeren dat ik niemand heb gehoord die niet tevreden was met onze lunch. Mijn dank gaat dan ook uit naar de vrijwillige hulp van onze Infirmerie dames Marijke Vermaat en Jean Buitenhuis die de broodjes hadden klaargemaakt. Na de lunch hebben we nog 6 rondjes geschaakt en konden we de toernooiwinnaars bekend maken.
De uiteindelijke winnaars waren:

Heren
1. Vincent Geerlings (HHP)
2. Joost Molenaar (NIA)
3. Klaas de Ruijter (SHA)

Dames
1. Sim-one 't Mannetje (SPI)
2. Diana Gairabekova
3. Vademecum (Ineke)(H)

Na het toernooi werd het nog heel gezellig tijdens ons diner dat we hadden georganiseerd. Restaurant Lotus had bij ons in De Infirmerie een heerlijk lopend buffet verzorgd, waar iedereen met smaak van heeft zitten te eten. Onder het genot van een drankje werd het na het diner nog heel gezellig. Afspraken werden er gemaakt om op ons volgende toernooi op 30 augustus tijdens de Burchtfeesten te Oostvoorne ook weer aanwezig te zijn.

Terugkijkend op ons toernooi kunnen we alleen maar concluderen dat alle deelnemers eigenlijk de winnaars zijn geweest deze dag. Iedereen heeft een hele gezellige dag meegemaakt.
Dick Kegge (hhpjl)

SwissMaster Tabellen van het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2014