Gonogo (Benjamin Go) wint het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2015


Foto's van het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2015

Zaterdag 10 januari is in "De Infirmerie" het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2015 gehouden.

Afgelopen weekend was het weer feest bij Het Houten Paard. Van heinde en ver kwamen er schakers naar Brielle om deel te nemen aan ons inmiddels overbekende Nieuwjaars toernooi. Al op vrijdagmiddag hoorde je op de radio filemeldingen richting onze mooie vestingstad. Schakers uit heel Nederland, kwamen naar onze schaakvereniging om deel te nemen aan ons toernooi. Veel van de deelnemers aan het toernooi schaken bij de internet schaaksite Helena-Schaken. Op deze site kun je naast het spelen van een potje schaak ook in een chatroom met elkaar van gedachten wisselen en dat wordt ook erg veel gedaan. Om ook eens in het echt met elkaar kennis te maken, grijpen deze schakers ons toernooi aan om elkaar eens te kunnen ontmoeten. Dit is voor de Helena-Schaken site de rede geweest om ons te sponsoren.

Ieder jaar is het voor mij spannend hoeveel deelnemers er nu weer zullen zijn. Een week voor het toernooi begin ik me meestal zorgen te maken, want het aantal valt tegen. Maar dan ineens begint het te lopen, iedere dag komen er wel 2 tot 3 schakers bij. Uiteindelijk hadden 42 deelnemers zich voor het toernooi ingeschreven en wat nog nooit eerder was voorgekomen, alle 42 waren er ook.

Nadat onze geweldige wedstrijdleider Ruud Bosch de 1e ronde had ingedeeld, werd het stil in onze schaakzaal. Op 21 borden werd er gelijk al een geweldige strijd geleverd. Deze stilte zou zich nog 8 keer herhalen, want er werden 9 rondes gespeeld met een bedenktijd van 1 kwartier per persoon per partij. Natuurlijk was er tussen iedere ronde even tijd om een praatje met elkaar te maken, met om ca 12:30 uur een wat grotere pauze, zodat iedereen gebruik kon maken van de lunch, die zoals elk jaar weer door de vrijwilligsters Sjaan en Marijke werd verzorgd. De broodjes kroket, ei, ham, kaas en worst vonden gretig aftrek en de soep, ook dit jaar weer verzorgd door de familie Beije, daar konden de schakers geen genoeg van krijgen.

Na de laatste ronde was het tijd om de balans op te maken en voor het eerst in al de jaren dat ik nu het toernooi organiseer, hadden we een winnaar met de onwaarschijnlijke score van 9 gespeeld 9 gewonnen.

Voordat de prijzen werden uitgedeeld werden eerst onze 2 geweldige bardames Anneke en Rita verrast met een doosje bonbons. Ook Ruud Bosch werd natuurlijk met zo'n doosje in het zonnetje gezet.

De uiteindelijke winnaars waren:

Heren
1 Benjamin Go (gonogo) (Kennemer Combinatie - Haarlem)
2 Bart-Piet Mulder (De Wijker Toren - Beverwijk)
3 Cor de Wit (Charlois/Europoort - Rotterdam)

Dames
1 Sim-one 't Mannetje (Spijkenisse)
2 Ineke van Diepen (Vademecum)(Zwolle)


Van Albert Heijn, filiaal Zwolle-Zuid hadden we ook nog 4 prijzen gekregen en die gingen naar: Jan Zeerob, Adrie ouderot, Piet55 en Barent.

Zo de schaakdag was teneinde zult U denken, maar niks ervan, met ongeveer 20 mensen hebben we nog genoten van een heerlijk buffet verzorgd door Grieks restaurant Petros uit Brielle. Na het eten hebben we nog gezellig met deze mensen tot ca 23.00 uur zitten natafelen.

Dick Kegge

SwissMaster Tabellen van het Helena´s Nieuwjaars Toernooi 2015