Dick Kegge 30-aug-1950 - 27-dec-2015

Dick was sinds nov-1982 lid van Het Houten Paard (HHP). Vanaf 1984 tot 2010 heeft hij vele bestuursfuncties uitgeoefend en daarna achter de schermen nog van alles geregeld. Alle jaren was hij de Public Relations man en Jeugdtrainer/-leider en 10 jaar was hij wedstrijdleider R.S.B.


Als jeugdtrainer i.s.m. Joop Knipscheer zijn 10-tallen bekende en minder bekende schakers opgeleid. Met hen bezochten we met volle bussen de jeugd-toernooien in Capelle ad IJssel en Baarn (zie ook de brief van Jaap Amesz aan Dick).


Als P.R.-man organiseerde hij allerlei buiten- en binnen-toernooien, zoals:


Sponsoring voor zijn toernooien werd ook door Dick zelf geregeld via vriend Cor Put (Navaltec) en vriendin Helena van Helena-Schaken. Zelf speelde hij nooit mee, want Dick moest de hele dag P.R.-en.

Alle toernooi-aankondigingen beginnen met "Op [datum] organiseert schaakvereniging Het Houten Paard weer een leuke schaakwedstrijd, waarbij de gezelligheid centraal staat."


Als schaker van HHP.
Deelname aan de interne competitie van HHP, externe competitie R.S.B. (altijd met zwart) en vele toernooien in de regio zoals het Seniorenkampioenschap RSB, Nachtschaak in Waddinxveen in 2003 met om 24:00 uur de kreet: "ik sta bovenaan", maar het toernooi duurde daarna nog een uur of 7, het jaarlijkse schaakkampioenschap van Rozenburg bij De Penning, het zomerschaak in Hellevoetsluis het NK Rapid Een toernooi was voor Dick geslaagd als de doelstelling van 50% werd gehaald, wat vaak lukte.


Als internetschaker bij Helena-schaken.nl speelde hij sinds 29-04-2007 onder de nickname hhpjl 6722 serieuze partijen. De nickname hhpjl staat voor Het Houten Paard Jeugd Leider voor wie dat nog niet wist. Via deze site heeft hij bij het Nieuwjaarstoernooi 2013 in Brielle Ineke ontmoet en was hij direct verkocht.


Ik ga het niet hebben over de bijna breuk met HHP als gevolg van het rookverbod op de club. Die discussie is later door de politiek opgelost door een rookverbod in te stellen voor alle openbare gelegenheden.


Dick - Ruud.
Wij kwamen in 1982 zowat tegelijk bij HHP (Dick als nieuw lid en ik opnieuw na mijn studie). Dick kwam toen met een idee: als ik nu 3 mensen bij mij thuis uitnodig, dan kunnen we extra schaken en word ik snel een betere schaakspeler. Zo gezegd zo gedaan. Van de 3 spelers vielen er al gauw 2 af en de daarop volgende 33 jaar speelden wij iedere maandagavond onze partijen. Eerst alleen bij Dick thuis en nadat ik in 1987 verhuisde, de ene week in Brielle en de andere week in Gouda. De laatste jaren woonde Dick meer en meer in Zwolle en was de frequentie wel wat lager. Zo'n avond had een vast patroon: Ook hier was roken een probleempje. Dick moest roken op dokters-advies, want anders werd hij te zwaar (niemand geloofde dit, behalve Dick zelf). Toen er bij ons thuis kinderen kwamen, werd Dick naar buiten gebannen om te roken. Onbegrip van de roker. Maar er werd nooit meer binnen gerookt, ook niet toen de kinderen allang het huis uit waren. Wel werden er altijd 3 shaggies gedraaid voor de terugweg naar Brielle.

Een nadeel van deze avonden was wel, dat ik bij HHP steeds meer moeite tegen Dick kreeg. Daarnaast speelden we ook nog eens hetzelfde repertoire (Marshall gambiet), dus probeer elkaar dan nog maar eens te verrassen. Je kwam meestal in een zeer bekende variant terecht of - bij een poging op te verrassen - in een inferieure opening, waardoor de kans op verlies alleen nog groter werd. Ons beider openingen-repertoire was beperkt, waarbij ook de kleur wit nu niet echt een voordeel opleverde. Veel remises dus.

We deelden naast schaken meerdere hobbies: Dat dit tot interessante discussies leidde moge duidelijk zijn.

Arie, Ineke en wij gaan Dick allemaal heel hard missen.

(Ruud Bosch)