Foto's van het Kampioenschap der Kampioenen 2004

Jaap Amesz wint het Kampioenschap der Kampioenen 2004

Kampioen Jaap Amesz Zaterdag 4 september was het weer zover, Schaakvereniging Het Houten Paard organiseerde alweer voor de 17e keer het Kampioenschap de Kampioenen. Op ons mooie eiland zijn er 4 schaakverenigingen te weten in Hellevoetsluis in Spijkenisse in Rozenburg en in Brielle. Nadat er het hele jaar in de huishoudelijke competitie is gestreden om het kampioenschap van deze clubs, mogen de kampioen en de vice kampioen in Brielle komen strijden, wie zich uiteindelijk de Kampioen der Kampioenen mag noemen. De kampioen van vorig jaar, dat was Fabian van Buuren, mocht uiteraard zijn titel komen verdedigen. Omdat sv Spijkenisse naast de kampioen van vorig jaar slechts 1 deelnemer afvaardigde, mocht Het Houten Paard als organiserende vereniging samen met de Penning 3 leden laten deelnemen, zodat het totaal aantal spelers op 10 uitkwam. De speellocatie was ook dit jaar 'De Hoofdwacht' te Brielle. Het personeel van 'De Hoofdwacht' heeft er mede toe bijgedragen dat het een heerlijke schaakhappening is geworden. De reguliere bezoekers van het terras van 'De Hoofdwacht' hebben de hele dag genoten van de heerlijke koffie en de geweldige gerechten, welke werden gecombineerd met de strijd van de 10 titanen uit onze regio.

De deelnemers bestonden dit jaar uit:

Fabian van Buuren   Spijkenisse
Maurits van der Linde Spijkenisse
Leo Kotchiev      De Pionier Hellevoetsluis
Jan van Dam      De Pionier Hellevoetsluis
Coen Schuurbiers    De Penning Rozenburg
Jos Kruidenier     De Penning Rozenburg
Arno Sonneveldt    De Penning Rozenburg
Vincent Geerlings   Het Houten Paard Brielle
Ruud Bosch       Het Houten Paard Brielle
Jaap Amesz       Het Houten Paard Brielle

Partijverslag uit de 1e ronde: Fabian van Buuren - Maurits van der Linde.
De opening is meestal een indicatie hoe de partij zal verlopen. Immers als je in het begin van de partij hierin fouten maakt, moet je dit in de rest van de partij bezuren. Nou dit gegeven is bij beide spelers uiteraard bekend, er wordt gekozen voor een opening die de LEEUW heet. Dus gelijk al vanaf het begin van de partij geven de spelers elkaar nauwelijks ruimte om hun stukken naar goede velden te spelen. Toch is het Fabian die met een leuke combinatie een stuk weet te ruilen voor een pion. De witspeler weet aardig wat ruimte te veroveren en kan zijn stukken op strategisch goede velden plaatsen. Maurits heeft de grootste moeite om zijn stukken te ontwikkelen en moet met lede ogen toezien dat de witspeler een aantal pionnetjes weet te verschalken. Na nog een aantal pogingen om het tij te keren moet zwart zijn koning omleggen.
Alle uitslagen 1e ronde:
Fabian van Buuren - Maurits van der Linde 1 - 0
Vincent Geerlings - Arno Sonneveldt    1 - 0
Jaap Amesz    - Leo Kotchiev     1 - 0
Ruud Bosch    - Jos Kruidenier    0 - 1
Coen Schuurbiers - Jan van Dam      - 
Partijverslag uit de 2e ronde: Vincent Geerlings - Jaap Amesz.
Beide spelers kennen elkaar door en door. Op hun club hebben ze al menig partijtje tegen elkaar gespeeld. Jaap is de rustige speler die vanuit een solide stelling naar kleine voordeeltjes zoekt. Vincent is, wat we in schaakkringen noemen, een offeraar. Met grote stappen door de stelling van zijn tegenstander heen hakkend is zijn stijl. Na een kleine 10 minuten spelen is Vincent er opnieuw in geslaagd het bord te veranderen in een slagveld. Howdegen Vincent bestormt met al zijn stukken de zwarte stelling. Van een koningsvleugel is aan beide kanten van het bord geen sprake meer, alles is uitgemoord. Maar nu komt zwart met een zware aanval op de resten van de witte verdediging en weet de partij te winnen.
Alle uitslagen 2e ronde:
Jos Kruidenier    - Fabian van Buuren 0 - 1
Jan van Dam      - Leo Kotchiev   1 - 0
Vincent Geerlings   - Jaap Amesz    0 - 1
Arno Sonneveldt    - Ruud Bosch    0 - 1
Maurits van der Linde - Coen Schuurbiers 1 - 0
Partijverslag uit de 3e ronde: Coen Schuurbiers - Ruud Bosch.
Voordat de schrijver van deze stukjes zich realiseert dat de partij is begonnen, is de opening al ongeveer voorbij. In pakweg 15 seconden zijn er ongeveer 15 zetten gedaan. Razend snel spelen beide spelers een opening die beide spelers kennelijk tot in de kleinste details beheersen. Toch is het Ruud die na deze snelheidswedstrijd zich mag verheugen in een wat betere stelling. Coen heeft duidelijk een ruimte probleem, veroorzaakt door de ver opgerukte pionnen van zwart. Wit probeert dit probleem op te lossen door de centrumpionnen aan te vallen, in de hoop een afruil te forceren. Ruud verblikt of verbloost echter niet. R ustig schuift hij zijn d-pion nog verder naar voren, zodat deze pion nu wel heel vervelend in de witte verdediging doordringt. Terwijl Ruud zich concentreert op zijn sterke pion, ontwikkelt wit een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel. Deze aanval kan alleen maar afgeslagen worden door een massale afruil van stukken. Na deze afruil hebben beide spelers een loper van dezelfde kleur en her en der wat pionnen. Na nog een aantal dappere pogingen van beide spelers om de winst te kunnen pakken wordt er toch maar tot remise besloten.
Alle uitslagen 3e ronde:
Coen Schuurbiers - Ruud Bosch       - 
Leo Kotchiev   - Arno Sonneveldt    1 - 0
Fabian van Buuren - Jaap Amesz      0 - 1
Jos Kruidenier  - Vincent Geerlings   0 - 1
Jan van Dam    - Maurits van der Linde 1 - 0
Partijverslag uit de 4e ronde: Leo Kotchiev - Maurits van der Linde.
Maurits heeft zijn Leeuw uit de eerste partij in de dierentuin gelaten en kiest nu voor de Siciliaanse verdediging. Leo weet dat de zwartspeler als geen ander een openingskunstenaar is en doet een aantal zetten waardoor er geen sprake meer is van enige vorm van theorie. De witspeler heeft vandaag op de kritieke momenten niet de juiste antwoorden, maar bouwt in deze partij een geweldige aanval op. Rustig ontwikkelend, maar met duidelijk aanvallende plannen gaat Leo de stelling van zwart te lijf. Alle messcherpe zetten van Leo ten spijt, is het zwart die een stelling weet op te bouwen waarvan schakers alleen maar kunnen dromen. Met pionnen op sterke velden, rukken nu de lichte stukken van zwart op richting de witte koning. De aanvankelijk sterke paarden van Leo kunnen alleen maar terug. Het is de zwartspeler die de gaten weet te vinden en gedegen maar uiterst solide sloopt hij de stelling van zijn tegenstander. Zonder dat er sprake is van echte fouten van de witspeler, wordt hij toch met boter en suiker ingemaakt.

Partijverslag ook uit de 4e ronde: Arno Sonneveldt - Jos Kruidenier.
Beide spelers kennen elkaar door en door van hun eigen clubcompetitie. Jos weet dat als hij Arno maar een millimeter ruimte geeft, hij in grote problemen kan komen en geeft dan ook onmiddellijk de eerste plaagstootjes in de witte stelling. Al na enkele zetten ontstaat er een stelling die in geen enkel boekje voorkomt. Arno kijkt eens verbaasd naar de stelling, gaat er eens goed voor zitten en investeert erg veel tijd in deze fase van de strijd. Na een dameruil is er een stelling op het bord verschenen waarbij de zwartspeler een positionele voorsprong heeft. Jos gaat vanaf nu op jacht naar de witte koning en jaagt deze koning werkelijk over het hele bord. Arno weet geen verdediging meer te vinden en moet zijn vermoeide koning omleggen.
Alle uitslagen 4e ronde:
Fabian van Buuren - Coen Schuurbiers   1 - 0
Jaap Amesz    - Jan van Dam      1 - 0
Leo Kotchiev   - Maurits van der Linde 0 - 1
Ruud Bosch    - Vincent Geerlings   1 - 0
Arno Sonneveldt  - Jos Kruidenier    0 - 1
Partijverslag uit de 5e en laatste ronde: Jan van Dam - Fabian van Buuren.
Spannend, spannend en nog eens spannend is de juiste omschrijving voor de aanvang van deze ronde. Fabian staat met 3 uit 4 op de tweede plaats als Fabian deze partij weet te winnen dan komt hij op 4 punten. In de partij Jaap - Ruud, heeft Jaap aan remise voldoende om zich kanpioen te mogen noemen. Verliest hij echter dan blijft hij op 4 punten staan en dan zal er een beslissingswedstrijd moeten plaats vinden. Rustig, bijna autoritair, speelt Fabian zijn opening, met uiteraard het bezit van het centrum, als doelstelling. Na het afruilen van wat lichtere stukken, heeft Jan wat last van een achtergebleven pion. Uiteraard gaat zwart deze pion belagen en zijn aanval hierop combineert hij met het laten oprukken van zijn pionnen. Jan krijgt het letterlijk en figuurlijk benauwd, hij ziet de ruimte waarin hij kan bewegen steeds kleiner en kleiner worden. Gegeven moment verliest hij de achtergebleven pion en moet hij met lede ogen aanzien hoe Fabian dit voordeeltje uitbuit en bekwaam de winst pakt.
Alle uitslagen 5e ronde:
Jaap Amesz      - Ruud Bosch     - 
Jan van Dam      - Fabian van Buuren 0 - 1
Maurits van der Linde - Vincent Geerlings 1 - 0
Jos Kruidenier    - Leo Kotchiev   1 - 0
Coen Schuurbiers   - Arno Sonneveldt  - 
De eindstand:
  Naam         Vereniging   Punten
 1. Jaap Amesz      (HHP)       4
 2. Fabian van Buuren   (Spijkenisse)   4
 3. Ruud Bosch      (HHP)       3
 3. Maurits van der Linde (Spijkenisse)   3
 3. Jos Kruidenier    (De Penning)   3
 6. Jan van Dam      (De Pionier)   2
 7. Vincent Geerlings   (HHP)       2
 8. Coen Schuurbiers   (De Penning)   1
 9. Leo Kotchiev     (De Pionier)   1
10. Arno Sonneveldt    (De Penning)   
Jaap heeft vandaag de sterren van de hemel gespeeld en is daardoor de terechte Kampioen der Kampioenen.

Dick Kegge