Foto's van het Kampioenschap der Kampioenen 2006

Erik Both wint het Kampioenschap der Kampioenen 2006

Zaterdag 9 september was het weer zover, Schaakvereniging Het Houten Paard organiseerde alweer voor de 18e keer het Kampioenschap de Kampioenen. Op ons mooie eiland zijn er 4 schaakverenigingen te weten in Hellevoetsluis in Spijkenisse in Rozenburg en in Brielle.
Nadat er het hele jaar in de huishoudelijke competitie is gestreden om het kampioenschap van deze clubs, mogen de kampioen en de vice kampioen in Brielle komen strijden, wie zich uiteindelijk de Kampioen der Kampioenen mag noemen.
De kampioen van vorig jaar, Fabian van Buuren mocht natuurlijk zijn titel verdedigen, maar Spijkenisse was helaas niet in staat om een derde speler af te vaardigen zodat Het Houten Paard als organiserende vereniging dit jaar met 4 leden kon deelnemen.
Ook dit jaar was het terras van De Hoofdwacht te Brielle weer onze speellocatie.
Het personeel van de Hoofdwacht heeft er mede toe bijgedragen dat het een heerlijke schaakhappening is geworden. De reguliere bezoekers van het terras van de Hoofdwacht hebben de hele dag genoten van de heerlijke koffie en de geweldige gerechten, welke werden gecombineerd met de strijd van de 10 titanen uit onze regio.

De deelnemers bestonden dit jaar uit:

Fabian van Buuren   Spijkenisse
Erik Both       Spijkenisse
Leo Kotchiev      De Pionier Hellevoetsluis
Frank Sträter     De Pionier Hellevoetsluis
Jos Kruidenier     De Penning Rozenburg
Jan Seeleman      De Penning Rozenburg
Vincent Geerlings   Het Houten Paard Brielle
Ruud Bosch       Het Houten Paard Brielle
Arie Langendoen    Het Houten Paard Brielle
Dick Kegge       Het Houten Paard Brielle

Partijverslagen uit de 1e ronde:

Leo - Frank.
Na een dynamische opening kwam er een interessant middenspel op het bord. Frank wist Leo in een keurige combinatie te dwingen zijn dame te offeren en daardoor werd de partij onhoudbaar voor Leo.

Dick - Jos
Dick lootte gelijk al in de 1e ronde tegen zijn grote vriend Jos. In het verleden had hij al eerder het hoofd moeten buigen voor Jos, dus zette hij de partij zeer defensief op. Al snel bleek dat dit niet zo slim was, want Jos walste eenvoudig over de stelling van Dick heen.

Ruud - Erik
Ruud had donderdag niet zijn meest gelukkige avond gehad (Hij verloor op de 1e clubavond van Jan Parre). Dit inspireerde Ruud om tegen een tegenstander met een rating van 400 punten verschil, zijn geschonden reputatie weer op te vijzelen. Ruud wint in het middenspel een pion terwijl Erik met een zeer actieve loper het Ruud probeert moeilijk te maken. Ruud komt echter geen moment echt in de problemen en weet Erik op de knieën te krijgen.

Vincent - Fabian
Deze partij zal Vincent het liefst willen vergeten. Hij komt heel sterk uit de opening, weet in het middenspel wat materiaal te winnen, haat met een gewonnen stelling het eindspel in, en... blundert daarna volledig, hij staat pardoes mat.

Arie - Jan
Jan heeft in de voorgaande jaren iedere keer om de titel gestreden, maar steeds weer kwam hij aan het eind van het toernooi net een half puntje tekort. Arie daarentegen heeft nog nooit eerder aan dit kampioenschap deelgenomen. Niet gehinderd door angst voor zijn tegenstander weet Arie een zeer solide stelling op te bouwen. Jan denkt lang na hoe hij de stelling van zijn opponent moet slopen, maar ziet geen enkele zwakke plek in de stelling van zijn tegenstander. In de tijdnoodfase van beide spelers wordt er remise overeengekomen.

Zo alle spelers zijn nu voorgesteld en de eerste klappen zijn uitgedeeld. Erik heeft zijn eerste nul binnen, Jan heeft zijn beruchte halfje verspeeld, Fabian lijkt niet in vorm maar wint toch, Ruud heeft zich gerevancheerd, Jos heeft grote plannen, dus... het zal er om gaan spannen.
Alle uitslagen 1e ronde:
Leo Kotchiev   - Frank Sträter   0 - 1
Dick Kegge    - Jos Kruidenier   0 - 1
Ruud Bosch    - Erik Both     1 - 0
Vincent Geerlings - Fabian van Buuren 0 - 1
Arie Langendoen  - Jan Seeleman    ½ - ½

Partijverslagen uit de 2e ronde:

Jos - Fabian
Beide spelers kennen elkaar door en door. Tijdens vorige sessies van dit kampioenschap hebben ze al menig partijtje tegen elkaar gespeeld. Jos komt niet zo denderend uit de opening en dat weet Fabian onmiddellijk af te straffen door een centrumpion te veroveren. Nadat Jos een paard ongelukkig heeft gemanoeuvreerd komt Fabian met een alles beslissende combinatie.

Leo - Dick
Dick kan zijn favoriete opening in de strijd gooien. Hij offert een pion en krijgt daardoor zeer actief spel. Maar met Leo is het altijd kwaad kersen eten, dus moet er uiterst precies gespeeld worden. Als Leo maar de geringste mogelijk ziet om te offeren, dan gaat de oude taaie Leo ervoor. Dick weet dit en speelt al zijn stukken naar sterke velden en voordat Leo er erg in heeft wordt hij met boter en suiker ingemaakt.

Frank - Ruud
Een defensief spelende Ruud, weet ervoor te zorgen dat Frank weinig aanknopingspunten weet te vinden. Ruud is echter een meester in gesloten stellingen en gaat met een aantal stukken op rooftocht. Als een mes door de boter, zo snijdt hij door de stelling van Frank.

Erik - Arie
Erik is zijn tegenslag uit de 1e ronde nog niet vergeten. Hij speelt een solide opening maar dat doet Arie ook. In een gelijkwaardige stand wordt het middenspel benut om wat materiaal af te ruilen. In het eindspel toont Erik zijn klasse en hij marcheert met grote passen door Arie zijn verdediging.

Jan - Vincent
Oei wat een partij!! Vincent offert altijd en overal waar hij maar kan. Maar dit keer krijgt hij hiervoor niet de gelegenheid. Het is Jan die een pion offert voor heel actief spel. Vincent krijgt het hierdoor benauwd, hij moet in een kleine ruimte manoeuvreren om de gewonnen pion te behouden. Vincent gaat steeds moeilijker kijken hij ziet zijn tegenstander steeds verder oprukken en ja hij behoudt de pion, maar verliest de partij.

Alle uitslagen 2e ronde:
Jos Kruidenier  - Fabian van Buuren 0 - 1
Leo Kotchiev   - Dick Kegge     0 - 1
Frank Sträter   - Ruud Bosch     0 - 1
Erik Both     - Arie Langendoen  1 - 0
Jan Seeleman   - Vincent Geerlings 1 - 0

Alle uitslagen 3e ronde:
Vincent Geerlings - Leo Kotchiev    1 - 0
Jos Kruidenier  - Erik Both     0 - 1
Dick Kegge    - Jan Seeleman    0 - 1
Arie Langendoen  - Frank Sträter   0 - 1
Fabian van Buuren - Ruud Bosch     1 - 0

Alle uitslagen 4e ronde:
Frank Sträter   - Fabian van Buuren 1 - 0
Jan Seeleman   - Erik Both     0 - 1
Ruud Bosch    - Jos Kruidenier   0 - 1
Dick Kegge    - Vincent Geerlings 0 - 1
Arie Langendoen  - Leo Kotchiev    0 - 1

Ronde 5 de FINALE
Erik, Fabian en Frank hebben 3 punten en Jan heeft 2½ punten dus het is zoals ieder jaar weer enorm spannend.

Partijverslagen uit de 5e ronde:

Dick - Arie
Met een Siciliaan probeert Arie zijn favoriete stelling op het bord te krijgen. Dick weet dat als de zwartspeler eenmaal het centrum heeft veroverd, hij een zware partij voorgeschoteld gaat krijgen. Met een aantal verrassende zetten krijgt Dick het voor elkaar dat de zwartspeler in de verdediging wordt gedrukt. Nadat Arie een poging heeft ondernomen om toch het centrum in handen te krijgen, slaat Dick toe. Met een prachtig stukoffer weet hij Arie te verslaan.

Vincent - Jos
Vincent heeft in het verleden al diverse keren tegen Jos in het stof moeten bijten en denkt dat zal me nu niet weer overkomen. Onberispelijk bouwt wit zij stelling op. Hoe Jos ook probeert binnen te dringen, Vincent pareert. Na een stukoffer komt Vincent met een beslissende aanval.

Leo - Ruud
Ruud speelt een solide spelletje, bouwt rustig zijn stelling op en bereikt het middenspel met een comfortabele stelling. Leo krijg een torenoffer van Ruud en moet zich al snel gewonnen geven.

Fabian - Jan
Wat een partij!!!! Fabian speelt een dubbele fianchetto. Jan trekt een verdediging hiertegen op en rukt ondertussen op via de damevleugel. Fabian kan niet anders dan in de verdediging gaan, maar moet lijdzaam toestaan dat er 2 pionnen worden geroofd. Jan maak echter een foutje en moet een stuk offeren om erger te voorkomen. Toch zijn het de pionnen van Jan die er voor zorgen dat Fabian zich gewonnen moet geven.

Erik - Frank
Nadat Erik in de 1e ronde verloren had, heeft hij een waar slachtveld in de daarop volgende rondes aangericht. Punt na punt wist hij te verwerven en de achterstand op de andere grootheden weg te werken. Frank krijgt in deze partij voor de 2e keer deze dag de gesloten Siciliaan voorgeschoteld. Frank maakt slechts 1 foutje (b5) waarna Erik het uitmaakt.
De partij is na te spelen op de website van De Pionier.
Alle uitslagen 5e ronde:
Dick Kegge    - Arie Langendoen  1 - 0
Vincent Geerlings - Jos Kruidenier   1 - 0
Leo Kotchiev   - Ruud Bosch     0 - 1
Fabian van Buuren - Jan Seeleman    0 - 1
Erik Both     - Frank Sträter   1 - 0
De eindstand:
  Naam         Vereniging   Punten
 1. Erik Both       (Spijkenisse)   4
 2. Jan Seeleman     (De Penning)   3½
 3. Fabian van Buuren   (Spijkenisse)   3
 3. Ruud Bosch      (HHP)       3
 3. Vincent Geerlings   (HHP)       3
 3. Frank Sträter     (De Pionier)   3
 7. Dick Kegge      (HHP)       2
 7. Jos Kruidenier    (De Penning)   2
 9. Leo Kotchiev     (De Pionier)   1
10. Arie Langendoen    (HHP)       ½
Erik heeft vandaag de sterren van de hemel gespeeld, heeft slecht 1 partij verloren en is daardoor de terechte Kampioen der Kampioenen.

Dick Kegge