Foto's van het Kampioenschap der Kampioenen 2003

Fabian van Buuren wint het Kampioenschap der Kampioenen 2003

Kampioen Fabian van Buuren Zaterdag 6 september was het weer zover, Schaakvereniging Het Houten Paard organiseerde alweer voor de 16e keer het Kampioenschap de Kampioenen. Op ons mooie eiland zijn er 4 schaakverenigingen te weten in Hellevoetsluis in Spijkenisse in Rozenburg en in Brielle. Nadat er het hele jaar in de huishoudelijke competities is gestreden om het kampioenschap van deze clubs, mogen de kampioen en de vice-kampioenen in Brielle komen strijden, wie zich uiteindelijk de Kampioen der Kampioenen mag noemen. De kampioen van vorig jaar, dat was Vincent de Jong, mocht uiteraard zijn titel komen verdedigen. Omdat sv Spijkenisse naast de kampioen van vorig jaar slechts 1 deelnemer afvaardigde, mocht Het Houten Paard als organiserende vereniging met 4 leden deelnemen, zodat het totaal aantal spelers op 10 uitkwam. De speellocatie was dit jaar voor het eerst 'De Hoofdwacht' te Brielle. Een beetje gewaagd was het idee om onze wedstrijden op het terras van 'De Hoofdwacht' te spelen, want volgens alle weerspecialisten zou het de hele dag regenen. Nou, ze hadden het weer eens mis! We hebben af en toe een paar druppeltjes gezien, maar door de geweldig grote parasols konden we het toernooi toch droog afwerken. Het personeel van 'De Hoofdwacht' heeft er mede toe bijgedragen dat het een heerlijke schaakhappening is geworden. De reguliere bezoekers van het terras van 'De Hoofdwacht' hebben de hele dag genoten van de heerlijke koffie en de geweldige gerechten, welke werden gecombineerd met de strijd van de 10 titanen uit onze regio.

De deelnemers bestonden dit jaar uit:

Fabian van Buuren   Spijkenisse
Vincent de Jong     Spijkenisse
Leo Kotchiev        De Pionier Hellevoetsluis
Jan van Dam         De Pionier Hellevoetsluis
Jan Seeleman        De Penning Rozenburg
Jos Kruidenier      De Penning Rozenburg
Joop Knipscheer     Het Houten Paard Brielle
Vincent Geerlings   Het Houten Paard Brielle
Ruud Bosch          Het Houten Paard Brielle
Arie Langendoen     Het Houten Paard Brielle

Partijverslag uit de 1e ronde: Fabian van Buuren - Joop Knipscheer.
De opening is meestal een indicatie hoe de partij zal verlopen. Immers als je in het begin van de partij hierin fouten maakt, moet je dit in de rest van de partij bezuren. Nou dit gegeven is bij beide spelers uiteraard bekend, er wordt gekozen voor een opening die de LEEUW heet. Dus gelijk al vanaf het begin van de partij geven de spelers elkaar nauwelijks ruimte om hun stukken naar goede velden te spelen. Toch is het Fabian die door een stukoffer aardig wat ruimte weet te veroveren en zijn stukken op strategisch goede velden weet te ontwikkelen. Joop heeft de grootste moeite om zijn stukken te ontwikkelen en moet met lede ogen toezien, dat de witspeler een steeds beter ogende stelling opbouwt. Helaas mist Joop de goede voortzetting en Fabian haalt de overwinning binnen.
Alle uitslagen 1e ronde:
Fabian van Buuren - Joop Knipscheer  1 – 0
Vincent Geerlings - Vincent de Jong  0 – 1
Jos Kruidenier    - Arie Langendoen  1 – 0
Ruud Bosch        - Leo Kotchiev     1 – 0
Jan Seeleman      - Jan van Dam      1 – 0
Partijverslag uit de 2e ronde: Jan van Dam – Leo Kotchiev.
Beide spelers kennen elkaar door en door. Op hun club hebben ze al menig partijtje tegen elkaar gespeeld. Jan is de rustige veel tijd gebruikende speler, die vanuit een solide stelling naar kleine voordeeltjes zoekt. Leo is, wat we in schaakkringen noemen, een kroegschaker. Met grote stappen door de stelling van zijn tegenstander heen hakken is zijn stijl. De bedenktijd van al deze partijen is slechts 25 minuten per persoon en derhalve is Jan in bijna al zijn partijen in het nadeel. Na een kleine 10 minuten spelen is Leo er opnieuw in geslaagd het bord te veranderen in een slagveld. Howdegen Leo bestormt met al zijn stukken de witte stelling. Van een koningsvleugel is aan beide kanten van het bord geen sprake meer, alles is uitgemoord. Maar nu komt zwart met een zware aanval op de resten van de witte verdediging en weet de partij te winnen.
Alle uitslagen 2e ronde:
Jos Kruidenier  - Fabian van Buuren   0 – 1
Jan van Dam     - Leo Kotchiev        0 – 1
Vincent de Jong - Jan Seeleman        1 – 0
Arie Langendoen - Ruud Bosch          0 – 1
Joop Knipscheer - Vincent Geerlings   0 – 1
Partijverslag uit de 3e ronde: Ruud Bosch - Vincent de Jong.
Voordat de schrijver van deze stukjes zich realiseert dat de partij is begonnen, is de opening al ongeveer voorbij. In pak weg 15 seconden zijn er ongeveer 15 zetten gedaan. Razend snel spelen beide spelers een opening die beide spelers kennelijk tot in de kleinste details beheersen. Toch is het Ruud die na deze snelheidswedstrijd zich mag verheugen in een wat betere stelling. Zijn centrum oogt wat beter dan die van zijn opponent. Vincent heeft duidelijk een ruimte probleem, veroorzaakt door de ver opgerukte pionnen van wit. Door een afruil te forceren probeert zwart dit probleem op te lossen door de centrumpionnen aan te vallen, in de hoop een afruil te forceren. Ruud verblikt of verbloost echter niet. Rustig schuift hij zijn d-pion nog verder naar voren, zodat deze pion nu wel heel vervelend in de zwarte verdediging doordringt. Deze aanval kan alleen maar afgeslagen worden door het geven van een kwaliteit. Daarna komt Vincent echter goed terug en na een tweetal missers van Ruud, wikkelt Vincent toch nog af naar een gewonnen eindspel.
Alle uitslagen 3e ronde:
Ruud Bosch        - Vincent de Jong    0 - 1
Leo Kotchiev      - Jos Kruidenier     1 – 0
Fabian van Buuren - Vincent Geerlings  1 – 0
Joop Knipscheer   - Jan van Dam        1 – 0
Jan Seeleman      - Arie Langendoen    1 – 0
Partijverslag uit de 4e ronde: Jos Kruidenier – Joop Knipscheer.
Joop heeft zijn leeuw uit de eerste partij in de dierentuin gelaten en kiest nu voor de Siciliaanse verdediging. Jos weet dat de zwartspeler als geen ander een openingskunstenaar is en doet een aantal zetten waardoor er geen sprake meer is van enige vorm van theorie. De witspeler heeft vandaag op de kritieke momenten niet de juiste antwoorden, maar bouwt in deze partij een geweldige aanval op. Rustig ontwikkelend, maar met duidelijk aanvallende plannen gaat Jos de stelling van zwart te lijf. Alle messcherpe zetten van Joop ten spijt, is het wit die een stelling weet op te bouwen waarvan schakers alleen maar kunnen dromen. Met pionnen op d4, e4, f4 en g4, rukken nu de lichte stukken van wit op richting de zwarte koning. De aanvankelijk sterke paarden van Joop kunnen alleen maar terug. Het is Jos die de gaten weet te vinden en gedegen en uiterst solide sloopt hij de stelling van zijn tegenstander. Zonder dat er sprake is van echte fouten van de zwartspeler, is het wit die de partij naar zijn hand weet te zetten.

Partijverslag ook uit de 4e ronde: Jan van Dam – Arie Langendoen.
Arie speelt al jarenlang de Siciliaanse verdediging en heeft deze theorie tot in de kleinste details in zijn vingers. Jan weet toch al na enkele zetten een stelling op het bord te toveren, die in geen enkel boekje voorkomt. Arie kijkt eens verbaasd naar de stelling, gaat er eens goed voor zitten en investeert erg veel tijd in deze fase van de strijd. Na een dameruil is er een stelling op het bord verschenen waarbij de zwartspeler een positionele voorsprong heeft. Arie gaat vanaf nu op jacht naar de witte koning en jaagt deze koning werkelijk over het hele bord. Jan weet geen verdediging meer te vinden en moet zijn vermoeide koning omleggen.
Alle uitslagen 4e ronde:
Vincent de Jong   - Fabian van Buuren  0 – 1
Jan Seeleman      - Leo Kotchiev       1 – 0
Vincent Geerlings - Ruud Bosch         1 – 0
Jos Kruidenier    - Joop Knipscheer    1 – 0
Jan van Dam       - Arie Langendoen    0 – 1
Partijverslag uit de 5e en laatste ronde: Fabian van Buuren – Jan Seeleman.
Spannend, spannend en nog eens spannend is de juiste omschrijving voor de aanvang van deze ronde. Fabian staat met 4 uit 4 op de eerste plaats, maar als Jan deze partij weet te winnen dan komt Jan eveneens op 4 punten en zal er een beslissingswedstrijd moeten plaats vinden. Rustig, bijna autoritair, speelt Jan zijn opening, met uiteraard weer het bezit van het centrum, als doelstelling. Na het afruilen van wat lichtere stukken, heeft Jan wat last van een achtergebleven pion. Uiteraard gaat wit deze pion belagen en zijn aanval hierop combineert hij met het laten oprukken van zijn pionnen. Jan krijgt het letterlijk en figuurlijk benauwd, hij ziet de ruimte waarin hij kan bewegen steeds kleiner en kleiner worden. Gegeven moment moet hij zelfs met zijn loper helemaal terug en deze loper doet de rest van de partij niet meer mee omdat hij volledig opgeborgen blijft zitten. Dit voordeeltje weet Fabian goed uit te buiten. Hij weet dat hij aan remise voldoende heeft om zich de titel eigen te maken. Zenuwen of toch de kracht van zijn tegenstander beοnvloeden vanaf nu het spel van de zwartspeler. Kleine foutjes geven het voordeel die hij in het begin had volledig uit handen en het duurt dan ook niet lang meer voordat Fabian de partij in zijn voordeel heeft beslist.
Alle uitslagen 5e ronde:
Arie Langendoen   - Joop Knipscheer    0 – 1
Vincent Geerlings - Jan van Dam        1 – 0
Leo Kotchiev      - Vincent de Jong    1 – 0
Fabian van Buuren - Jan Seeleman       1 – 0
Ruud Bosch        - Jos Kruidenier     1 – 0
De eindstand:
    Naam              Vereniging        Punten
 1. Fabian van Buuren (Spijkenisse)        5
 2. Vincent Geerlings (HHP)                3
 2. Leo Kotchiev      (De Pionier)         3
 2. Jan Seeleman      (De Penning)         3
 2. Vincent de Jong   (kampioen 2002)      3
 2. Ruud Bosch        (HHP)                3
 7. Jos Kruidenier    (De Penning)         2
 7. Joop Knipscheer   (HHP)                2
 9. Arie Langendoen   (HHP)                1
10. Jan van Dam       (De Pionier)         0

Dick Kegge